VAMEX KOŠICE
VAMEX, a.s., Košice
Lubina 1,
040 12 Košice
+421 55 78 360 11
Príbeh rodinného podniku VAMEX, a.s., Košice
Začiatkom 90-tych rokov vyštudovaný veterinárny lekár a aktívny horolezec Vladimír Kopaničák prišiel s nápadom otvoriť malú rodinnú pekáreň. Inšpirovaný známymi zo zahraničia otvoril v priestoroch na sídlisku Mier v Košiciach pekáreň s dvoma rotačnými pecami. Vôňou ručne pripravovaných chlebov pritiahol zákazníkov a osobným prístupom reagoval na ich požiadavky. Spolu s malou pekárňou postupne vybudoval sieť maloobchodných predajní, a spoločnosť Vamex rokmi získala svoje meno ako tradičný slovenský výrobca pekárenských produktov.
So silnejúcim rastom veľkých hypermarketov a obchodných centier spoločnosť VAMEX zmenila svoju stratégiu a maloobchodnú sieť nahradila veľkokapacitná pekáreň, ktorá je na trhu už viac ako 25 rokov a stala sa partnerom tak menších domácich prevádzok, ako aj veľkých maloobchodných sietí.
VAMEX sa stal synonymom neustálych technických inovácií, investícií do moderného technologických zariadení – a napriek tomu dlhodobo udržiava tradičné spôsoby výroby chleba a ostatných vybraných pekárenských výrobkov.
Tradícia pokračuje
V roku 2013 po vážnej chorobe Vladimír Kopaničák, žiaľ, zomrel. V jeho posolstve ďalej pokračuje dcéra Zuzana, ktorá sa vzdala života v zahraničí, aby pokračovala v rodinnom podniku. Spolu s manželom Viktorom Gumánom prevzali pekáreň a začali ju spoločne riadiť, rozvíjať, viac kontrolovať a vopred plánovať. VAMEX postupne zmenil svoje procesy, zameral sa viac na komunikáciu s konečnými spotrebiteľmi, a stále v zmysle kréda svojho zakladateľa – „Inovácie a rast“, neustále zlepšuje spôsob výroby, kladie dôraz na kvalitu výroby, inováciu technológií a obnovuje pritom aj tradičné výrobky, ktoré poznali celé generácie spotrebiteľov. Príchod mladšej generácie priniesol nový vietor do firmy a bol prínosom.
Spoločnosť VAMEX mesačne spotrebuje viac ako 1000 ton múky, denne vyrobí viac ako 200-tisíc rožkov a viac ako 20-tisíc klasických pšenično-ražných chlebov.
Pekáreň prešla dlhým vývojom od pečenia chleba s dvoma rotačnými pecami v prvej malej prevádzke, až k tým najmodernejším technológiám v pečení.
„Vďaka modernej technológii, ale hlavne vďaka skvelému tímu ľudí, ktorí tvoria základ rodiny VAMEX, dokážeme vyrobiť väčšie množstvá výrobkov za kratší čas, pri súčasnom zachovaní tradičných metód výroby, ktoré sa rokmi osvedčili. Výsledkom a cieľom našej práce je čerstvosť a vysoká kvalita výrobkov, ktorú ocení každý zákazník,“ dodáva Gumán. Pekáreň síce využíva nové technológie, ale chleby naďalej vyrába podľa pôvodných receptúr na kvasy.
Maloobchodné predajne sú v súčasnosti viac špecializované na ručnú výrobu a špeciálne produkty a pre VAMEX predstavujú cestu priamo ku konečnému spotrebiteľovi, ktorého spoločnosť považuje za spolutvorcu výrobného programu, neustáleho rastu a inovácií, či už v podobe veľmi úspešného kváskového programu, použitia „moderných surovín“ v procese výroby, ako sú napríklad chia semienka alebo obnovenia starých a osvedčených receptúr, ako je slivkový škvarkovník.
Najnovším „prírastkom“ do rodiny našich výrobkov sa stali chleby ako Déčko, ktoré je obohatené o vitamín D, či Proteínový chlieb s vysokým obsahom bielkovín.
Tím skúsených pekárov sa neustále podieľa na vývoji a vynakladá denno denne maximálne úsilie, smerujúce k jednoznačnému cieľu – vyhovieť z hľadiska kvality produktov a rozsahu sortimentu všetkým vekovým kategóriám Slovákov.
Viac informácií nájdete na webe www.vamex.sk
1000 ton
múky mesačne
200 000
rožkov denne
20 000
pšenično-ražných chlebov denne