Gastra & Kulinária 2019

Veľtrh Gastra&Kulinária predstaví na pôde nitrianskeho výstaviska Agrokomplex výrobcov a dodávateľov kvalitných potravín, nápojov, ingrediencií, ale tiež inovácie v technológiách a vo  vybavení pre potravinársky priemysel, gastronomické a ubytovacie zariadenia. Veľtrh je zameraný na trendy modernej gastronómie, potraviny a zdravý životný štýl.

Zákazníci reštaurácií chcú vnímať svoje jedlo všetkými zmyslami. Požadujú pridanú hodnotu – umenie na tanieri. A práve zážitková gastronómia v sebe nesie kuchárske umenie, ktoré sa jedlom pretaví na osobný pôžitok. Návštevníci veľtrhu Gastra&Kulinária uvidia priamo pri práci vynikajúcich slovenských šéfkuchárov, ktorí predvedú obdivuhodnú kuchársku show. Na veľtrh zavíta i šéfkuchár a majiteľ jednej z najlepších reštaurácií sveta Heinz Reitbauer, ktorého reštaurácia má dve hviezdičky od Michelina.

Gastra&Kulinária podporí trend návratu k lokálnym tradíciám a slovenským výrobkom vysokej kvality.  Veľtrh sa prednáškami a živou prezentáciou vráti k tradičnému spôsobu výroby domáceho chleba a pečiva – ku kváskovaniu. Spoločnosť BERTO predvedie ukážku celého procesu výroby mäsovej pochúťky priamo na výstave. Na svoje si prídu i milovníci sladkých pochúťok. Študenti Hotelovej akadémie L. Wintera v Piešťanoch budú kresliť na čokoládu a zdobiť perníky modrotlačou. LYRA GROUP predstaví „bean-to-bar“ výrobu čokolád, teda proces výroby od kakaového bôbu až po samotnú tabuľku čokolády. Sladko ladenou súťažou je i „Torta roka“, organizovaná Spolkom cukrárov Slovenska, témou ktorej sú tento rok „Hrady a zámky Slovenska“.

Cech pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenska ponúkne návštevníkom expozíciu „Pekársky dvor“, v ktorej sa môžu zúčastniť súťaže o „Najlepší pagáč“ a súťaže „Upeč si svoju vianočku“. Slovenskí pekári budú súťažiť v kategórii „Najlepší regionálny výrobok“, „Najlepší kreatívny výrobok“ a „Najlepší free výrobok“. Študenti SOŠ si zasúťažia v téme „Vianočné pečivo pre mamičku“. Návštevníci Pekárskeho dvora budú mať možnosť ochutnať čerstvé pečivo, vypečené produkty a Bratislavské rožky – lahôdku, ktorá sa hrdí ochrannou známkou EÚ Zaručená tradičná špecialita.

Milovníci zdravého jedla sa môžu tešiť na rozhovory s foodblogermi o zdravej výžive, prednášku o pozitívnych vplyvoch čokolády na zdravie a venovať sa budeme tiež téme (ne-)plytvania potravinami.

Fakulta biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity predstaví  moderné postupy výroby, hodnotenia a spracovania potravín a špecifických produktov biotechnológií.

Gastra&Kulinária je tu pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o gastronómiu, zdravú výživu a nové kulinárske trendy. Na svoje si prídu kuchári, pekári, cukrári, ale i someliéri, čokolatiéri a všetci fanúšikovia kulinárskeho umenia. Veľtrh Gastra&Kulinária sa koná v dňoch 6. – 9. 11. 2019 na výstavisku Agrokomplex v Nitre.

Na stiahnutie

OZNAM

Výstava GASTRA&KULINÁRIA 2019 bola zaradená do Kalendára veľtrhov a výstav MPRV SR.

Kalendár veľtrhov a výstav pre aktuálny rok 2019  stanovuje domáce, regionálne a zahraničné výstavy a veľtrhy, ktoré budú podporené pre oprávnených žiadateľov z prostriedkov štátnej pomoci MPRV SR určenej na tento účel.

Dotácie sa poskytujú formou štátnej pomoci alebo minimálnej pomoci prostredníctvom Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Pre dalšie informácie pozrite, prosím, http://www.mpsr.sk/index.php?navID=47&sID=111&navID2=1092).

Záštitu nad veľtrhom prevzalo:

Partneri

Aktuality a oznamy