Agrokomplex 2023
48. ročník medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex
9:00 - 18:00
20.8. 9:00 - 17:00
Navigácia Parkovanie BUS - len B5
Mapa Parkovanie návštevníci: P2, P9, P11, P12, P13, P10-platba len kartou
Mapa Parkovanie vystavovatelia: P1, P3, P4, P8,
Akreditácia Vstup pre akreditované médiá: Brána B2
Výstava je pre verejnosť otvorená každý deň, aj ten prvý :)
Návštevnícky poriadok Vstup so psom je povolený, musí byť však po celý čas návštevy na vôdzke.
Navigácia Navigácia
Záverečná správa
Cenník
Vstupenka platí pre všetky súbežné výstavy
Zľavnené vstupné: Žiaci základných škôl, denní študenti stredných a vysokých škôl s platným dokladom o štúdiu do veku 26 rokov, Občania nad 62 rokov, ktorí sa preukážu občianskym preukazom. Občania s preukazom ŤZP (preukaz biely), Sprievodca držiteľa ŤZP/S. Voľný vstup: Občania s preukazom ŤZP (preukaz s červeným prúžkom). Deti do 6 rokov v sprievode rodiča.
Parkovanie na parkovisku P10: Parkovné 7€ pre osobné autá – platba možná len kartou. Pri strate lístka pokuta 7€, lístok sa tlačí priamo v pokladni (tlačidlo „strata lístka“)
Na stiahnutie
SPRIEVODCA VÝSTAVOU 17. a 18.8. (PDF)
SPRIEVODCA VÝSTAVOU 19. a 20.8. (PDF)
Zoznam vystavovateľov (PDF)
AGROKOMPLEX 2023
Návrat ku koreňom
Zažite jedinečnú atmosféru tradičnej výstavy Agrokomplex! Od 17. do 20. augusta uvidíte na nitrianskom výstavisku hospodárske zvieratá, poľnohospodársku techniku, spoznáte regeneratívne a precízne poľnohospodárstvo, ochutnáte kvalitné potraviny a objavíte čaro slovenských tradícií. Súčasne bude prebiehať aj výstava Poľovníctvo, Rybárstvo a Včelárstvo.
Medzinárodná poľnohospodárska a potravinárska výstava Agrokomplex sa na nitrianskom výstavisku koná už po 48. krát. Pre svojich návštevníkov má pripravenú pestrú prezentáciu noviniek z oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva, ale aj bohatý sprievodný program pre odbornú i laickú verejnosť.
Najväčšej pozornosti malých i veľkých farmárov sa vždy tešia najnovšie modely poľnohospodárskej techniky, ktorá bude mať v tomto roku naozaj hojné zastúpenie. Predstaví sa na viac ako 10 000m2 výstavnej plochy. Nebude sa však jednať len o statické ukážky! V spolupráci so združením AGRION bude od piatka do nedele prebiehať komentované predvádzanie poľnohospodárskych strojov priamo na výstavnej ploche.
Takmer 600 jedincov tradičných hospodárskych zvierat predvedú špeciálne chovateľské zväzy, ktoré v rámci Národnej výstavy hospodárskych zvierat ponúknu i odborné poradenstvo. Pastvou pre oči sú vystúpenia Národného žrebčína Topoľčianky, westernové vystúpenia či ťažký ťah jednozáprahov. Gazdovský dvor u výskumníkov ponúkne expozíciu malých hospodárskych zvierat, súťaže a kvízy, ktoré sú veľkým lákadlom predovšetkým pre deti. Novinkou budú aj ukážky pasenia oviec so psom. Novým počinom v rámci Národnej výstavy hospodárskych zvierat je aj projekt #Dotkni_sa_života, ktorý predstaví návštevníkom nie len špičkové plemenné zvieratá vo výstavnej kondícii, ale aj ich chov dbajúci o blaho zvieraťa, až po špičkový a zdravý produkt, ktorý budú môcť ochutnať.
Podtitul tohtoročnej výstavy Agrokomplex, „Návrat ku koreňom“ nás aj v rámci sprievodného programu zavedie späť k našim zvykom, tradíciám a remeslám, no a späť ku koreňom sa vraciame aj doslovne prostredníctvom regeneratívneho poľnohospodárstva, ktoré svojim bezorbovým prístupom umožňuje rastlinám vytvárať si pevnú koreňovú sústavu a funkčný ekosystém. Nebudú chýbať ani novinky v oblasti precízneho poľnohospodárstva.
Pavilón M1 bude už tradične venovaný slovenským producentom potravín, držiteľom ocenenia Značka kvality SK a slovenským farmárom. Svoj priestor dostane aj Spolok včelárov Slovenska, ktorý organizuje laickú degustačnú súťaž o Najlepší slovenský med 2023. V kulinárskom kútiku sa budú môcť návštevníci na vlastné chuťové bunky presvedčiť, ako úžasne chutia slovenské potraviny.
Novinkou na výstave bude v pavilóne B projekt Jedáleň 21. storočia, ktorý návštevníkom názorne ukáže, ako pojať školské stravovanie moderne – zdravo, bezpečne, efektívne, ekonomicky a ekologicky. Pavilón A bude venovaný odborným prednáškam a diskusiám na tému výživy, potravinárstva, ekológie či ochrany pôdy.
Na svoje si prídu aj milovníci poľovníctva, rybárstva a včelárstva, pre ktorých je pripravený samostatný pavilón, spolu so sprievodným programom.
Ku koloritu výstavy patrí už neodmysliteľne piskot parnej lokomotívy Nitrianskej poľnej železnice v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu.
Sprievodný program
Pavilón B
V školských jedálňach na Slovensku sa denne stravuje vyše 733 500 našich detí. V rámci pavilónu Jedáleň 21. storočia (pavilón B) na výstave Agrokomplex 2023 chceme ukázať odbornej aj širokej laickej verejnosti, ako by mala v dnešnej dobe vyzerať a fungovať školská jedáleň, a že je také fungovanie reálne!!! Mnoho z nás je rodičmi aj starými rodičmi, niektorí v školskom stravovaní pracujú alebo o ňom rozhodujú, a všetci máme záujem na tom, aby sa naše deti stravovali čo najlepšie.
Výstavou chceme ukázať:
1. Ako pojať školské stravovanie moderne – zdravo, bezpečne, efektívne, ekonomicky a ekologicky
2. Že to naozaj ide a nie je to len fikcia
Budeme prezentovať pokrokové technológie aj praxou vyskúšané nástroje, ktoré ocení každá kuchárka – samozrejme v názorných ukážkach.
Predstavíme dodávateľov kvalitných surovín, a to ako klasických, tak aj nových moderných. Ukážeme si moderné postupy práce v každej (nielen školskej) kuchyni.
Návštevníkov necháme pozrieť sa pod pokrievku školského stravovania a prevedieme ich celým procesom od nákupu surovín až po finálne upratovanie a likvidáciu odpadu. Prezradíme aj tipy, ako modernú kuchyňu môže mať prakticky každá škola.
Okrem zaujímavých expozícií sa môžu návštevníci tešiť aj celodenný sprievodný program namixovaný z odborných prednášok aj zábavných súťaží.
Populárni kuchári predvedú v živých show svoje umenie aj moderné technológie v akcii. To všetko s využitím tých najkvalitnejších surovín. A všetko, čo sa v pavilóne B uvarí, sa samozrejme formou ochutnávok aj zje.
Návštevníci sa dozvedia, ako pripravovať ryby, aby si ich deti zamilovali. Poradíme, ako vyberať dodávateľa, aby sme nezabudli, ako má chutiť skutočné mäso. Ukážeme, ako do školského stravovania zaradiť moderné super potraviny a aké majú pre stravníkov výhody.
Venovať sa budeme aj hygiene, upratovaniu, HACCP a likvidácii kuchynského odpadu.
Pripravujeme tiež množstvo zábavných súťaží a aktivít pre deti aj dospelých.
Tlačová správa – Jedáleň 21. storočia
Diskusné okrúhle stoly
Pavilón: M2
Organizátori: Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a webový portál poľnoinfo.sk
Témy:
17.8.2023
11:30 – 12:30 Aké sú prínosy regeneratívneho poľnohospodárstva?
verejná nahrávka pre Rozhlas a televíziu Slovenska
Ladislav Miko, pôdny biológ a ekológ
Ľubomír Marhavý, konateľ spoločnosti Biopratex Prešov
Tomáš Jusko, agronóm Poľnohospodárskeho družstva Paňovce
moderátor: Martin Jurčo
15:30 – 16:30 Nedostatok odborníkov začína brzdiť rozvoj agrosektora. Zmení sa to?
(organizované v rámci Európskeho roka zručností 2023)
verejná nahrávka pre Rozhlas a televíziu Slovenska
Klaudia Halászová, rektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku
Janka Fedorová, riaditeľka Strednej odbornej školy v Pruskom
Ján Jelen, predseda Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska
moderátor: Martin Jurčo
18.8.2023
13:30 – 14:30 Strategický plán. Zelenšie a výkonnejšie poľnohospodárstvo?
Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Milan Chrenko, minister životného prostredia SR
Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku
Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory
moderátor: Juraj Huba
15:00 – 16:00 Dokážeme sa prispôsobiť zmene klímy a novým európskym politikám?
Martin Kováč, štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Andrej Gajdoš, podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory
Dušan Chrenek, hlavný poradca pre klimatické opatrenia, Európska komisia
Jozef Ridzoň, koordinátor monitoringu vtáctva Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Birdlife Slovensko
Bálint Pém, bioroľník a člen predstavenstva Agrárnej komory Slovenska
moderátorka: Jana Obrancová
19.8.2023
11:30 – 12:30 Mení sa prístup k prenájmu poľnohospodárskej pôdy?
verejná nahrávka pre Rozhlas a televíziu Slovenska
Andrej Vašek, riaditeľ Odboru riadenie štátnej správy pozemkových úprav Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Marián Glovaťák, predseda ASYF – Združenia mladých farmárov
Moderátor: Martin Jurčo
12:30 – 13:00 Mladí poľnohospodári. Aké sú príležitosti a ohrozenia?
verejná nahrávka pre Rozhlas a televíziu Slovenska
Marián Glovaťák, predseda ASYF – Združenia mladých farmárov
Moderátor: Martin Jurčo
13:00 – 14:00 Čím inšpirujú príbehy najmladšej generácie farmárov?
verejná nahrávka pre Rozhlas a televíziu Slovenska
Lilla Tóthová (19) – pochádza z Čakanoviec (Banskobystrický kraj). Zaoberá sa chovom nosníc, hovädzieho dobytka a koní.
Ondrej Sučanský (28) – hospodári na rodinnej farme v Čachticiach (Trenčiansky kraj). Obhospodarujú 220 hektárov pôdy, vlastnia vinohrady a produkujú komodity štandardnej rastlinnej výroby.
Róbert Palider (29) – pochádza zo Zubrohlavy (Žilinský kraj) a poľnohospodárstvu sa venuje 8 rokov. V ekologickej produkcii chová 50 kusov hovädzieho dobytka, popri tom pracuje ako výživový konzultant pre zvieratá.
Moderátor: Martin Jurčo
14:30 – 15:30 Pomôže spotrebiteľom grafické označovanie výživových údajov na prednej strane obalov potravín?
Denisa Petrakovičová, poverená generálna riaditeľka Sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska
Mária Jendrišáková, zástupkyňa neformálneho združenia Pro Nutri-Score Aliancia
Adrián Šedivý, podpredseda Únie potravinárov Slovenska
moderátor: Mário Hanzel
20.08.2023
11:30 – 12:30 Európske označenie výrobkov. Vyznáte sa v nich?
Diskusia spojená s ochutnávkou výrobkov
Jozef Golian, Ústav potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
Branislav Kobelár, obchodný riaditeľ Levickej mliekarne
moderátor: Juraj Huba
Kulinársky kútik – M1
11:00 Šéfkuchár bude naživo variť v kulinárskom kútiku recepty zo slovenských surovín.
14:00 Pani Monika Sisková bude piecť zákusky pripravované podľa tradičných receptúr.
Štvrtok 17:8.
MANGALICA-PIROHY, domáce pirohy s trhanou 15-hodín pečenou mangalicou, penou z kyslej smotany a pažítkovým olejom
Medovo orechové kocky
16:00 KRST KNIHY MONIKA SISKOVÁ „Pečieme s Monikou“
Piatok 18.8.
JELEŇ-CHLEBA, rostbeaf z jeleňa na domácom kváskovom chlebe, s aróniou, figami a slivkovým tatarákom
Vanilkové venčeky
Sobota 19.8.
KAPOR- ZEMIAKY, pražené kaprie škvarky s letným šalátikom z nakladanej zeleniny
Malinové kocky
Nedeľa 20.8.
SVIEČKOVÁ-ZELENINA, filírovaná hovädzia sviečková so šalátom z grilovanej zeleniny, kváskovými krutónmi a dresingom zo slovenského medu a hrubozrnnej horčice
Babičkin citrónový zákusok
PREDVÁDZANIE POĽNOHOSPODÁRSKEJ TECHNIKY
vpE
Štvrtok 17.8. Agro Challenge
Piatok 18.08. o 10.00 hod. a 14.00 hod. Teleskopické manipulátory (ukážky s komentárom)
Sobota 19.08. o 10.00 hod. a 14.00 hod. Technika pre pôdoochranné technológie obrábania pôdy a sejbu (ukážky s komentárom)
Nedeľa 20.08. len o 10.00 hod. Inovačné prvky v poľnohospodárskej technike – autonómne a elektro traktory, drony, telemetria (ukážky s komentárom)
Pavilón M3
RODINNÝ ZÁHRADNÝ STÔL
REGIONÁLNE EXPOZÍCIE SZZ RV, o.z. OVOCIA, ZELENINY, KVETÍN
- OVOCIE ROKA 9. ročník
- ZELENINA ROKA 8. ročník
- NAJKRAJŠIA KOLEKCIA 6. ročník
VÝSTAVA OCENENÝCH PRÁC Z VÝTVARNEJ SÚŤAŽE PRE DETI „DOBRE JE V ZÁHRADE“
- 16. ročník – výstava ocenených výtvarných prác detí a žiakov navštevujúcich MŠ, ZŠ, ZUŠ, ŠZŠ
PORADENSKÁ SLUŽBA O OCHRANE A PESTOVANÍ RASTLÍN
DENNE/BEZPLATNE: 9.00 – 18.00 h. ( *20.08. 2023 len do 16.00 h.)
Ing. Katarína Kettmannová
Bohumír Mojžiš
Ing. Zdenka Durčjanski
Ing. Ján Tancik, PhD.
Ing. Peter Beňo
Ing. Matej Vačko
Mgr. Ľudovít Nyári
Juraj Ágošton
OVOCINÁRSTVO, ZELENINÁRSTVO, OKRASNÉ ZÁHRADNÍCTVO
BIOLOGICKÁ OCHRANA RASTLÍN
UKÁŽKY LETNÉHO REZU OVOCNÝCH DREVÍN
1. LOKALITA MALÉ POLÍČKA
DENNE: 10.00 – 12.00 h. a 14.00 – 16.00 h.
2. LOKALITA OVOCNÝ SAD v AREÁLI AX
Orientačné body: Skanzen, Ľudová škola, Konzum, Za múzeom
DENNE: 10.00 – 12.00 h. a 14.00 – 16.00 h.
Odborní inštruktori:
Ing. Eduard Jakubek
Ing. Ján Mojžiš
Juraj Majerský
Stanislav Šimčík
REZ SI MÔŽETE VYSKÚŠAŤ OSOBNE POD ODBORNÝM DOHĽADOM INŠTRUKTORA. PODMIENKA VLASTNÉ ZÁHRADNÍCKE NOŽNICE
Zmena programu organizátorom vyhradená!
SZZ Pozvánka + Program (PDF)
Pavilón F
Zážitková expozícia NÁVRAT KU KOREŇOM
Remeselníci, ochutnávky tradičných dobrôt, interaktívne prvky a bohatý sprievodný program čakajú návštevníkov v pavilóne F od 17. do 20. augusta 2023
#Dotkni_Sa_Života
Príďte si pohladiť skutočné, živé zvieratá. Naučíme vás, ako ich pochopiť a ako rozumieť ich potrebám. Urobte si selfie a ukážte svojim followerom, že sa nebojíte ani statného býka. My vám s tým pomôžeme.
Moderní chovatelia predstavia špičkové výstavné zvieratá, porozprávajú o tom, ako pri ich chove dbajú o ich blaho, o životné prostredie, o ľudí, ktorí sa o ne starajú, ako vyrábajú zdravé a chutné lokálne potraviny, ako predávajú. Tiež o tom, aké inovatívne spôsoby uplatňujú v komunikácii a marketingu.
Pôda plná života: výstava o regeneratívnom poľnohospodárstve
Výstava s názvom Regeneratívne poľnohospodárstvo: Pôda plná života, ktorú pripravil startup Carboneg a ďalší partneri, predstavuje inovatívne prístupy k obnove pôdy a udržateľnému poľnohospodárstvu a ponúka jedinečný pohľad na históriu a princípy regeneratívneho poľnohospodárstva.
Výstava prevedie návštevníkov od počiatkov konceptu regeneratívneho poľnohospodárstva v 80. rokoch 20. storočia v Rodale Institute v USA, cez praktické skúsenosti amerického farmára Gabea Browna až po ukážku dnešných fariem praktizujúcich regeneratívne postupy v Českej republike. Prostredníctvom fotografií zachytáva farmárov, ktorí sa aktívne venujú regeneratívnym postupom u nás. Zároveň na dvoch desiatkach panelov predstavuje základné princípy tohto prírodného prístupu k produkcii potravín. Návštevníci sa dozvedia aj o ďalších súvisiacich témach, ako je význam húb a vývoj pôdneho mikrobiológie v regenerovaných pôdach, ako aj o možnostiach ukladania uhlíka v pôde. Výstava vznikla pre Národní zemědělské muzeum v Prahe a je podporená Agrokomplexom, Výzkumným ústavem zemědělské techniky, sociálnym podnikom Živá záhrada a príspevkom doc. RNDr. Miroslava Vosátka, CSc. z Botanického ústavu AV ČR. Poukazuje na význam regeneratívneho poľnohospodárstva pre udržateľnú budúcnosť našej planéty.
Kvalitná a funkčná pôda nie je potrebná len pre zásobovanie potravinami, ale prispieva aj k správnemu kolobehu vody, živín a ďalších látok v prírode. Regeneračné postupy rozvíjajú mikrobiálny život v pôde. Preto sa obmedzuje mechanické obrábanie pôdy a používanie prípravkov na ochranu rastlín a minerálnych hnojív, ktoré potláčajú symbiotické vzťahy medzi rastlinami, hubami a živočíchmi v pôde. Okrem toho sa znižujú náklady poľnohospodárov a výsledná produkcia je výnosnejšia.
Výstava Regeneratívne poľnohospodárstvo: Pôda plná života sa nachádza na výstavných paneloch v pavilónu M3 a návštevníci ju môžu na Agrokomplexe navštíviť od 17. do 20. augusta 2023.
Carboneg – projekt na znižovanie uhlíka v atmosfére
Carboneg je názov českého projektu, ktorý sa zameriava na tzv. carbon farming. Podporuje poľnohospodárov na ceste k zlepšeniu kvality poľnohospodárskej pôdy, zvýšeniu jej úrodnosti a prispieva k zníženiu uhlíkovej stopy firiem. Pomocou začlenenia princípov regeneratívneho poľnohospodárstva dochádza k zlepšeniu stavu pôd, podpore biodiverzity, zadržaniu vody v krajine a zároveň k uloženiu uhlíka z atmosféry do pôdy v podobe organickej hmoty. Poľnohospodárom vypláca Carboneg odmenu za každú tonu CO2, ktorú do pôdy uloží. Odmeny financuje z predaja uhlíkových kreditov firmám z iných odvetví, ktoré na splnenie svojich ambicióznych klimatických cieľov potrebujú časť svojej uhlíkovej stopy vykompenzovať nákupom offsetov. Projekt vznikol v roku 2021 a jeho zakladateľom je spoločnosť Benefit Managment s.r.o.
Na stiahnutie
Organizátor
Partneri
Mediálni partneri
Kontakty
-
Obchodná manažérka Poľovníctvo, Rybárstvo a Včelárstvo Bc. Silvia Miklíková